KÁRPÁT-MEDENCEI ÉRTÉKŐRZŐ VETÉLKEDŐ A PARLAMENTBEN
Iskolánk csapata 4. helyezést ért el a végső megmérettetésen

Csapattagok voltak : Antal Laura, Kiss Virág, Terjéki Petra, Roják Vince
A többkörös vetélkedő utolsó megmérettetését május 19-én rendezték meg a Parlament Vadász termében, amelyen a legjobb hét általános iskolás és a legjobb hat középiskolás csapat versengett egymással.

A döntő megnyitó beszédében dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár kiemelte, hogy a versenyt nagy érdeklődés övezte az egész Kárpát-medencéből. Mint mondta, a verseny éppúgy szól a jelentős magyar személyekről, életpályákról, mint a magyarokhoz és a Kárpát-medencéhez köthető tárgyi eszközökről, hagyományokról, gasztronómiáról, tudományról vagy a sportról. "Egy olyan versenyről van szó, amely nekünk magyaroknak, az értékeink, az identitásunk szempontjából a legfontosabb" - emelte ki.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta, hogy a döntőbe jutottaknak kreatív és hagyományos versenyfeladatok során kell bemutatniuk, hogy mit tudnak a magyar értékekről, a hungarikumokról. "Úgy tapasztaltam az elődöntők során, hogy ez a tudás megvan, ahogy az a fantázia és képzeletbeli csillogás is, ami ahhoz kell, hogy helyi erőforrásból merítkezve nézzenek körbe a nagyvilágban és a Kárpát-medencében" - fűzte hozzá.

 

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására kiírt pályázatának értelmében minden megye és minden résztvevő határon túli terület külön versenyt szervezett azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe.

 

A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét április 21-én rendezték a Lakiteleki Népfőiskolán. Ide minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat érkezett és képviselte saját megyéjét, valamint Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek csapatok.

 

Az elődöntőben legjobbnak bizonyult tizenhárom döntős csapatnak a végső megmérettetésben öt feladattípusban is helyt kellett állnia. A verseny a csapatok saját készítésű, hungarikumokról vagy magyar értéktári elemekről forgatott filmjével indult, majd totó és barchoba következett 13 hungarikum képviselő közreműködésével. A gyerekek hungarikum puzzle-ben és most mutasd meg játékelemben is bizonyíthatták kreativitásukat.

 

Forrás: FM Sajtóiroda, kormany.hu

A versenyre készült videó